Abonneren  Inloggen

Petitie tegen voorgenomen verhoging btw-tarief op boeken al meer dan 200.000 keer ondertekend

29 mei 2024

Vandaag om 10:15 werd de 200.000ste handtekening gezet onder de petitie “21% btw, een waardeloos idee”. Het initiatief van CPNB, de Groep Algemene Uitgevers en de Koninklijke Boekverkopersbond is daarmee één van de meest succesvolle petities ooit op het platform petities.nl.

De petitie wordt gesteund door veel boekhandelaren, uitgevers en schrijvers. Onder de ondertekenaars bevinden zich bekende namen als Lex Noteboom, Sacha Bronwasser, Kluun, Yvette van Boven, Rutger Vink, Saskia Noort, Edward van de Vendel, Gijs Wilbrink, Daphne Deckers, Splinter Chabot, Arnon Grunberg, Kevin Hassing, Sterrin Smalbrugge, Ronald Giphart, Hanneke de Zoete, Adriaan van Dis, Heleen van Royen, Gerbrand Bakker, Esther Verhoef, Hans Hagen, Margje Woodrow, Buddy Tegenbosch, Paul de Leeuw en anderen.

De initiatiefnemers van de petitie hebben de afgelopen dagen advertenties op sociale media en in landelijke dagbladen geplaatst. Vandaag, uitgeroepen tot “Dag van de Lezer” in verband met het tienjarige bestaan van lezerscommunity Hebban.nl, wordt de petitie nog eens extra onder de aandacht gebracht.

‘Btw op boeken zou juist verlaagd moeten worden’

CPNB-directeur Eveline Aendekerk over de enorme steun: ‘De handtekeningen voor de boekenpetitie stromen binnen, dat is fantastisch en is een enorme steun in de rug. Maar het is de vraag of het genoeg is. Wij gaan daarom door! Wij roepen iedereen op boekenpetitie.nl te verspreiden onder vrienden, familie, collega’s en buren. De btw op (kinder)boeken zou juist verlaagd moeten worden door PVV, VVD, NSC en BBB als zij, zoals ze zelf zeggen, de leesvaardigheid in Nederland willen versterken. De voorgenomen btw-verhoging op boeken zal de schatkist op korte termijn wat geld opleveren maar gaat mens, maatschappij en economie uiteindelijk een veelvoud kosten.’

Het plan is om de petitie op dinsdag 11 juni in Den Haag aan Tweede Kamerleden aan te bieden, in het bijzijn van meerdere bekende (kinderboeken)schrijvers.

Meer informatie over de boekenpetitie.

Bron: CPNB


Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief