Abonneren  Inloggen

Innovatief Druk- en Coatingplatform voor voedselverpakkingen ontwikkeld door DG press

15 mei 2024

Partnerbericht uit PRINTmatters Drupa Essentials

DG press, een fabrikant van hybride web-offset drukpersen, heeft op basis van hun modulaire DG-AUXO web-offset pers serie een druk- en coating configuratie voor de voedselverpakkingsindustrie samengesteld, waarmee de eigenschappen van monomateriaalverpakkingen kunnen worden verbeterd, waarbij de functionele coatings en de gedrukte afbeeldingen en lak tegelijkertijd in één doorgang worden aangebracht.

De integratie van monomaterialen met functionele barrièrecoatings wordt in toenemende mate gezien als één van de belangrijkste en veelbelovende innovatierichtingen voor een circulair gebruik van plastic verpakkingsmaterialen. Met functionele coatings worden de benodigde barrière-eigenschappen aan monomaterialen, zoals PE en PP, toegevoegd en tegelijkertijd wordt er een superieure ontinkingsperformance van het verpakkingsmateriaal bereikt. Met name deze eenvoudige en efficiënte ontinkting biedt verbeterde recyclebaarheid en een hogere zuiverheid van recyclaat. Voor optimale efficiëntie vereist deze benadering een flexibel en veelzijdig drukplatform dat in staat is om verschillende technologieën te combineren en toe te passen in één passage.

Modulair ontwerp van DG-AUXO voor recyclebare verpakkingen

Met de DG-AUXO hybride web-offset drukpersserie heeft DG press een volledig modulair printproductieplatform op de markt gebracht dat diverse technologieën, zoals offset, flexo en rotogravure, met elkaar combineert voor het produceren van de genoemde nieuwe en inventieve materiaalcombinaties.

De DG-AUXO hybride web-offset drukpersserie maakt gebruik van polymeriserende inkten, waardoor het gebruik van inkten met oplosmiddelen wordt teruggedrongen. Dit draagt bij aan een lagere ‘carbon footprint’.

Mono-PE koffieverpakking

In een recente casestudy heeft DG press in samenwerking met projectpartner Siegwerk, een mono-PE verpakkingsmateriaal met verbeterde zuurstofbarrière geproduceerd voor het verpakken van koffie. Een zuurstofbarrièrecoating van Siegwerk, CIRKIT Oxybar BC 1582, werd in het drukproces aangebracht op een mono-PE filmstructuur, waardoor een significante verlaging van de zuurstoftransmissie (OTR) werd verwezenlijkt.

Naast het verbeteren van de zuurstofbarrière-eigenschappen van de mono-PE-film, biedt deze barrièrecoating ook superieure ontinktprestaties, wat een schoner recyclaat oplevert en daarmee deze aanpak een aantrekkelijk alternatief maakt voor traditionele materialen.

Met de modulaire DG-AUXO hybride web-offset pers biedt DG press een oplossing voor duurzame en innovatieve verpakkingsproductie. De naadloze combinatie van meerdere druk- en coatingtechnologieën maakt het mogelijk om diverse materialen in één doorgang te bedrukken en te coaten.

De reductie van tijd en afval tussen de verschillende productiestadia biedt efficiëntie en flexibiliteit, met name voor op maat gemaakte producten en voor kleine en middelgrote productievolumes.

Meer details op www.dgpress.nl/coffee-pouch

Bezoek DG press tijdens Drupa 2024: Hal 16, stand A14 en Hal 13, stand A56


Wat kun je op Drupa verwachten en wat mag je niet missen? Vraag de gratis PRINTmatters Drupa-special aan!