Abonneren  Inloggen
Van onze partner Prindustry

Vermijd deze 8 web2print valkuilen!

4 oktober 2023

Aan de slag met een web2print portaal? Zorg ervoor dat je deze valkuilen vermijdt, schrijft Prindustry.

1. Verkeerde inschatting doelgroep

Definieer welke markten je wilt bedienen. Is dat B2C of B2B? Is je aanbod geschikt voor retail, onderwijs of consumentengroepen? Met het bepalen van je doelgroep, kun je producten en promotie voor je platform goed afstemmen.

2. Geen marktonderzoek doen

Met marktonderzoek verzamel je informatie over de doelgroep en de markt. Wat zijn de behoeften van je doelgroep? Wat hebben je concurrenten te bieden? Hoe kun je je online onderscheiden? Kan dat met een specifiek product of dienst?

3. Denken dat je een webshop snel zelf ontwikkelt

Een standaard webshop zelf ontwikkelen lukt soms nog wel, maar een web2print webshop vereist behoorlijk wat specialistische kennis. Een softwareontwikkelaar van zo'n webshop moet in staat zijn om het bestelportaal te voorzien van alle web2print applicaties, zoals orderbeheer, offertemodules, prijscalculaties, designtemplates en API-koppelingen met drukkerijen.

4. Geen online marketing verrichten

Voor elk online bedrijf geldt dat je goed gevonden wilt worden op internet. Dat doe je bijvoorbeeld met behulp van advertenties, een juiste database of e-mailmarketing. Sommige ondernemers vergeten weleens dat een webshop een verkoopinstrument is en niet de verkoper zelf.

5. Geen gebruiksvriendelijke ervaring hebben

Hoe gebruiksvriendelijker je web2print portaal, hoe hoger het wordt weergegeven in de organische resultaten van een zoekmachine. Zorg voor een handig navigatiemenu, een chat- of zoekfunctie, goede content met bijbehorende productafbeeldingen en duidelijke call-to-actions.

6. Denken dat een editor niet nodig is

Elke serieuze web2print speler biedt een editor aan binnen het platform. De klant kan het product dan zelf bewerken voordat hij een bestelling plaatst. Dit kan een eigen ontwerp zijn, maar het is ook mogelijk om teksten en foto's in te voegen in een al bestaand design.

7. Geen controle over de printproductie

Er zijn diverse producenten die een printplatform aanbieden. Er zit echter vaak een addertje onder het gras: het drukwerk moet bij deze partner in productie gaan. Of bij een partner die zij kiezen. Wil je een IT partner die onafhankelijk is? Kies dan voor een softwareontwikkelaar die alleen verantwoordelijk is voor de technische implementaties en zelf geen drukwerk produceert.

8. Niet flexibel kunnen schalen

De behoeften van je onderneming kunnen veranderen. Bedenk dat je in de toekomst misschien meer functionaliteiten nodig hebt. Een budgetmodule, voorraadbeheer of een single sign-on. Een schaalbaar platform beweegt flexibel mee met nieuwe wensen.