Abonneren  Inloggen

Straatkunstenaar Shepard Fairey eregast bij STRAAT Museum met ‘Printed Matters’

11 juli 2023

De invloedrijke Amerikaanse straatkunstenaar en activist Shepard Fairey komt deze zomer naar Nederland. De maker van het visionaire Barack Obama-portret HOPE trakteert het publiek in het STRAAT Museum te Amsterdam op de grote solotentoonstelling ‘Printed Matters’ en twee nieuw te maken werken: een muurschildering op de imposante zijgevel van het museum en een werk binnen.

De tentoonstelling Printed Matters: Raise the Level is van 13 augustus tot en met 1 oktober 2023 te zien in de STRAAT Gallery en bestaat uit meer dan 130 objecten, waaronder nieuw werk dat speciaal voor de expositie is gecreëerd. Niet eerder was er in Nederland zo’n groots opgezet overzicht van het oeuvre van Shepard Fairey te bewonderen. De twee nieuwe werken worden vanaf 7 augustus ter plekke op het NDSM-terrein en in het museum gemaakt, en zijn live door het publiek te volgen. Op 12 augustus opent de kunstenaar zelf de tentoonstelling.

Solotentoonstelling Printed Matters: Raise the Level

Printed Matters: Raise the Level toont werk dat grotendeels gericht is op het verbeteren van de ‘gezondheid’ van onze planeet. De uitdrukking "raise the level" verwijst naar verschillende dingen, waaronder de noodzaak om het bewustzijn over de gevolgen van de verbranding van fossiele brandstoffen en klimaatverandering te vergroten, het feit dat de opwarming van de aarde het niveau van de oceanen doet stijgen en dat er nu echt actie moet worden ondernomen. Met andere woorden: “raise the level” om de aarde te redden.

Het iconische Barack Obama-portret HOPE

De solotentoonstelling van Shepard Fairey in STRAAT behandelt ook andere urgente kwesties als nationalisme, xenofobie, oorlog, fake nieuws en de bedreiging van de democratie. Fairey gebruikt herkenbare symbolen, portretten en teksten om via zijn werk de kijker aan te spreken en deze te betrekken bij een gesprek over de betreffende onderwerpen.

Shepard Fairey: ‘Ik hoop dat het publiek geïnspireerd raakt om aandacht te besteden aan deze kwesties en gaat handelen. Apathie wordt grotendeels gevoed door angst en gevoelens van machteloosheid, maar ik hoop dat mijn werk de kiem vormt voor het idee dat kunst een opwindende en vreugdevolle vorm van communicatie en activisme kan zijn, die zowel op gedurfde als subtiele wijze vormgeeft aan cultuur.’

Cadeau aan Amsterdam

Speciaal voor STRAAT maken Fairey en zijn team vanaf 7 augustus twee nieuwe werken: een muurschildering op de zijgevel (van 14 meter hoog bij 14.8 meter breed) van het imposante gebouw en een doek voor de vaste collectie. In de schildering buiten maakt de kunstenaar een link met Amsterdam. Hiermee geeft hij als het ware een cadeau aan de stad, in de publieke ruimte, waar iedereen van kan genieten. Het maakproces kan live door het publiek worden gevolgd.

STRAAT Museum | Copyright: Tim Stet Foto

STRAAT Museum

STRAAT, het museum voor street art en graffiti, is gevestigd in een enorme scheepsloods op het NDSM-terrein in Amsterdam. Er worden meer dan 160 gigantische kunstwerken getoond, die ter plekke door internationale kunstenaars zijn gemaakt. De collectie wordt regelmatig uitgebreid, wat bezoekers de kans biedt kunstenaars live aan het werk te zien.

Bezoek de website voor meer informatie.

Foto’s en afbeeldingen: Obey Giant Art


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van PRINTmatters