Abonneren  Inloggen

CNV Vakmensen bezorgd over toekomstige positie werknemers Crown Van Gelder

3 maart 2023

CNV Vakmensen heeft bezorgd gereageerd op het bericht dat EPAC Technologies, Inc. papierfabriek Crown Van Gelder overneemt. Volgens de bond is het bedrijf uit de Verenigde Staten ‘niet van plan ook de bedrijfs-cao mee over te nemen’. Daardoor zouden de medewerkers zeggenschap in hun bedrijf verliezen en kunnen vakbonden geen collectieve afspraken meer voor ze maken.

CNV-bestuurder Mirjam van Leussen vindt dat een slechte zaak: ‘Dat geeft de nieuwe werkgever de mogelijkheid arbeidsvoorwaarden in de toekomst eenzijdig te wijzigen.’ Hoewel de opluchting onder het personeel groot was dat EPAC Technologies, Inc. het bedrijf en het personeel overneemt, staat CNV Vakmensen niet te juichen. ‘Ondanks onze dringende oproep om ook de huidige cao over te nemen, veegt de nieuwe werkgever die gewoon van tafel’, zegt CNV-bestuurder Mirjam van Leussen. ‘In plaats daarvan komt er een personeelshandboek. Dat is nog niet eens af en toch moeten de medewerkers zich er al aan confirmeren als ze hun nieuwe contract tekenen. Om de mensen binnen te houden heeft de werkgever wel 7% loonsverhoging beloofd. Dat is mooi, maar biedt geen enkele garantie voor de toekomst. Als de directie volgend jaar helemaal geen loonsverhoging wil, verlofregelingen wil aanpassen of andere voorwaarden wil wijzigen, kunnen ze dat eenzijdig beslissen.’

’Het beste voor werknemers is een bedrijf met een cao’

CNV Vakmensen roept de nieuwe werkgever op om toch de cao over te nemen en met de bond om tafel te gaan voor een nieuwe. ‘EPAC heeft vanaf het begin gezegd het beste voor te hebben met de werknemers van Crown Van Gelder. Het beste voor werknemers is een bedrijf met een cao. Het helpt in ieder geval niet als je de vakbonden buiten de deur houdt.’

Lees het volledige persbericht hier.


Geen nieuws missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief