Abonneren  Inloggen

Lucca Biennale Cartasia (LUBICA): kunst van papier en karton in de historische binnenstad

17 augustus 2022

Ben je de komende weken in de buurt van de Italiaanse stad Lucca, dan heb je geluk: tot 25 september is daar de elfde editie van de Lucca Biennale Cartasia, een tweejaarlijks festival rondom papier- en kartonkunst, te bezoeken.

Lucca en omgeving zijn sinds 1307 een centrum voor de productie van perkamentpapier. De eerste papierfabriek werd er gebouwd in 1549 en markeerde het begin van de grootschalige papierproductie. Lucca Biennale Cartasia (LUBICA) werd in 2004 voor het eerst georganiseerd door Emiliano Galigani, die de geschiedenis van de stad en de papierindustrie wilde combineren met kunst. Inmiddels is LUBICA een tweejaarlijks evenement, dat als doel heeft bij te dragen aan de culturele en economische groei van papierkunst op internationale schaal. Er zijn op verschillende locaties in de stad, binnen en buiten, kunstwerken te zien die gemaakt zijn van papier en karton. Daarnaast worden er o.a. voorstellingen, workshops en netwerk-events georganiseerd.

The White Page

Het Outdoor-gedeelte bestaat uit monumentale sculpturen in karton, gemaakt tijdens een kunstenaarsresidentie in juli. De Outdoor-kunstenaars werden een maand lang gehost in de stad Lucca, waarbij de levering van materiaal, uitrusting en assistentie volledig verzorgd werd. De monumentale werken werden vervolgens geïnstalleerd op speciale locaties in de historische binnenstad.

De sectie Indoor toont de hedendaagse kunstwerken van de huidige Paper Art-scene in gebouwen in het historische stadscentrum van Lucca. De werken zijn geselecteerd via een internationale oproep aan kunstenaars en gekozen vanwege hun innovatieve techniek en conformiteit met het thema van deze editie ‘The White Page’.

LUBICA is nog tot 25 september te bezoeken. Meer informatie: luccabiennalecartasia.com

Annual & Packaging/Decorative Conference 2022

Nog een tip in Italië: op de terugweg vanuit Lucca kun je ook langsgaan bij de Annual & Packaging/Decorative Conference 2022. Deze vindt van 21 t/m 23 september plaats in Baveno aan het Lago Maggiore.