Abonneren  Inloggen

Green Side ziet potentie in gebruikt A4 papier

14 juli 2022

Wat kun je doen met stapels A4 papier die maar aan één kant zijn gebruikt? Hergebruiken, dacht Léon Polman. Hij maakte een notitieboek van het papier dat hij had gebruikt voor zijn studie. Inmiddels worden de duurzame Green Side notitieboeken op vier plaatsen in Nederland gemaakt en verspreid.

‘Per jaar verspillen we per Nederlander tachtig kilo papier,’ zo vertelt Polman in een video op de website van het bedrijf, ‘daarin zien we geen afval, maar potentie’. Het papier voor de notitieboeken wordt door hemzelf (in Houten) en zijn collega-ondernemers Jori Lamboo (Wageningen), Anne-Pim van Oostveen (Utrecht) en Max Meijer (Groningen) opgehaald op basisscholen. Het betreft kleurplaten, rekensommen en taaloefeningen. Papier met persoonlijke gegevens komt niet in de ‘Green Side inzamelbak’ op de scholen terecht. Het papier wordt per fiets naar de werkplaats gebracht. Daar wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt stuk voor stuk nagekeken om het risico op verspreiden van persoonlijke informatie nog eens zoveel mogelijk te verkleinen.

De notitieboeken van Green Side (foto door Myrthe Polman)

Vervolgens wordt het papier door de medewerkers handmatig ingebonden tot Green Side notitieboeken, die ook weer lokaal verspreid worden voor de verkoop. ‘Op deze manier houden we de processen dicht bij huis en houden we daarmee de uitstoot zo laag mogelijk. Deze gesloten cirkel noemen wij ‘lokale ecosystemen’. Hoe gaaf is het dat al het papier dat in Utrecht wordt ingezameld, in Utrecht handmatig wordt ingebonden en in Utrecht weer wordt verkocht? De afgelopen drie jaar hebben we op deze manier al bijna 100.000 vellen papier een tweede leven gegeven, 150.00 liter water en 25.000 kWh bespaard.’ Om meer impact te kunnen maken is het bedrijf een crowdfunding-campagne gestart.