Abonneren  Inloggen

Grafisch papier: beschikbaarheidsprobleem mogelijk eind 2022 opgelost

24 juni 2022

Eind 2022 of begin 2023 zouden de leveringsketen en papiervoorraden voor de grafische industrie weer onder controle moeten zijn. Die verwachting sprak Hans-Jürgen Caspers uit tijdens Vakdag Print & Sign, in het Nieuwegein Business center. De algemeen directeur van IGEPA, groothandel voor grafische producten, sprak over ‘een mix van uitdagingen die wij nooit eerder hebben meegemaakt’. Hij stelde ook dat de prijsniveaus van grafisch papier van begin 2021 niet meer terugkeren.

“Papierschaarste: komt dat nog goed?”, zo luidde de presentatie van Caspers. Hij begon met een opsomming van de uitdagingen voor de grafische industrie en de papierindustrie. Daaronder natuurlijk de extreme prijsstijgingen (containervervoer, energie, grond- en hulpstoffen, hout, pulp, etc.) en de enorme inflatie, een sinds “Corona” verstoorde voorraadketen, maar ook het feit dat de Europese productiecapaciteit van grafisch papier al voor de coronacrisis was afgebouwd. Veel producenten van grafisch papier hadden destijds al machines omgebouwd voor de productie van het lucratievere verpakkingspapier.

Grafisch papier: wennen aan het nieuwe normaal

Over de toekomst meldde Caspers het volgende: ‘De prijsniveaus begin 2021 zijn voorgoed voorbij, maar de prijssituatie in de papiermarkt zal langzaam tot rust komen. Rond eind 2022 of begin 2023 verwacht ik dat de supply chain en de papiervoorraden weer onder controle zijn.’ Als grootste voorbehoud noemde hij een eventueel Russisch gasembargo voor de Europese Unie. ‘Dan hebben wij een compleet nieuwe situatie. Zo is de Duitse papierindustrie - als 3epapierindustrie ter wereld - voor 40% afhankelijk van Russisch gas.’

Ruim 20% lager vraagvolume in twee jaar tijd

Caspers voegde eraan toe dat de coronacrisis zorgde voor een tijdelijk versnelde daling van de langjarige marktvraag naar grafisch papier. Zonder een heropleving van de coronacrisis zal de daling van de vraag naar grafisch papier weer afvlakken richting het gemiddelde, structurele krimptempo. Dit betekent tegelijkertijd dat het extra terrein aan marktvraag dat door de coronacrisis verloren ging, niet zal worden goedgemaakt. Eind 2022 zal de West-Europese marktvraag naar grafisch papier ongeveer vier miljoen ton bedragen. Dat is ruim een miljoen ton, ofwel ruim 20% minder dan begin 2020, toen de coronacrisis uitbrak.

Wat de grafische industrie kan leren van de papierindustrie

Ook gaf de algemeen directeur van Igepa Nederland wat lessen mee die de grafische industrie volgens hem kan leren van de papierindustrie:

  • Upgrading: de papierindustrie ontwikkelde nieuwe, specialere papiersoorten met een hogere marge, toen bleek dat de meest gevraagde papiersoorten te weinig marge brachten voor een gezonde business
  • Focus niet op producten met een laag rendement: het is al even genoemd: diverse papierproducenten tendeerden van de productie van grafisch papier naar de productie van het lucratievere papier voor de sterk groeiende kartonnen - en papieren verpakkingsindustrie.

Houtvrij papier: terug naar een rendabele productie

Moeten de afnemers van grafisch papier dan wanhopen? Niet per se. Het gevolg van de laatstgenoemde trend is namelijk dat de markt voor grafisch papier is veranderd van een kopersmarkt in een verkopersmarkt. De productie van houtvrij gestreken en ongestreken papier is voor het eerst sinds tijden weer echt rendabel geworden. Caspers meldde dat papierfabrieken op deze papiersoorten nu Ebitda-marges van meer dan 15% realiseren. Hij sprak in dit opzicht van een gezonde marktontwikkeling. Hogere marges betekenen een stimulans om weer te investeren in de productie van deze papiersoorten, waardoor problemen rondom de papierbeschikbaarheid afnemen.