Abonneren  Inloggen
Van onze partner Benchpool

Printplaza lanceert whitepaper over milieuvriendelijke printproductie

19 juli 2021

Printplaza, de webshop voor de zakelijke inkoop van complex drukwerk, heeft de whitepaper ‘Blauwdruk voor een milieuvriendelijke printproductie’ uitgebracht. Stapsgewijs wordt uitgelegd hoe printinkopers en drukkerijen hun milieu-impact kunnen verminderen en tegelijkertijd vaak op kosten kunnen besparen.

Tijdschriften, catalogi, brochures: met Printplaza kunnen bedrijven binnen enkele minuten hun complexe printproducten online bestellen in oplagen van vijfduizend tot meer dan vijf miljoen exemplaren. Het systeem genereert een scherpe, actuele Europese referentieprijs voor een opgegeven drukwerkbehoefte en noemt de meest geschikte leveranciers.

Urgent in het licht van klimaatverandering en nieuwe Europese wetgeving is echter ook het verlagen van de milieu-impact van printproducten. Binnenkort biedt Printplaza de mogelijkheid om de totale CO2-impact van een offerteaanvraag te berekenen, waarbij milieuvriendelijker combinaties van drukmachines en papiersoorten worden voorgesteld.

Vergroening in alle fasen mogelijk

Printplaza heeft nu ook de whitepaper ‘Blauwdruk voor een milieuvriendelijke printproductie’ uitgebracht. Daarin wordt uitgelegd welke duurzaamheidswinst zoal is te boeken in de fasen van productontwerp, fabricage en logistiek. Het potentieel blijkt enorm te zijn. Enkele uitlichtingen:

Productontwerp
Duurzame printproductie vindt zijn basis tijdens het productontwerp. De whitepaper noemt actuele cijfervoorbeelden waaruit blijkt dat tot tien procent netto papierbesparing mogelijk is door onder meer een uitgekiende keuze voor het papierformaat en de productiemethode of -machine. Dat tikt aan, want papier draagt voor meer dan 50% bij aan de CO2-impact van een printproduct. En wist je dat het gebruik van gerecycled papier ten opzichte van papier van verse vezels leidt tot gemiddeld 30% CO2-besparing en 60% tot 70% grondstof-, energie- en waterbesparing?

Fabricage
Je leest - met concrete adviezen - hoe kennis van beschikbare machines en productiemogelijkheden leidt tot keuzes voor specifieke drukprocedés die beter uitpakken voor zowel de planeet als de portemonnee.

Logistiek
Minimalisatie van papier- en drukwerktransport draagt bij aan nog meer duurzaamheid in de printkolom. Ook dit wordt met praktijkvoorbeelden onderbouwd. Optimale geografische keuzes besparen tot duizenden tonnen CO2-equivalenten per jaar aan papier- en drukwerktransport.

Klimaatcompensatie
Er is dus een enorme duurzaamheidswinst te boeken. Volledig milieu-neutrale printproductie is echter alleen bereikbaar door ook CO2-compensatie toe te passen. De whitepaper noemt ook de opties op dit gebied.

Download de whitepaper!

Wil je alles weten over milieuvriendelijke printproductie? Download nu deel 1 van de whitepaper! Deel 2 ontvang je per e-mail zodra het gepubliceerd is. Ben je ook geïnteresseerd in de online inkoop van complexe print, via Printplaza? Je kunt Printplaza nu gratis testen.

Download de whitepaper