Abonneren  Inloggen

Songfestival kookboek

13 april 2021

Op initiatief van Veenman+, carenza*, Rotterdam. Make it Happen en Kyosei verschijnt het kookboek Smaak van Rotterdam. Het allereerste - tweetalige - (kook)boek gekoppeld aan het Eurovisie Songfestival is een 160 pagina’s tellende hardcover op formaat 197 x 258 mm.

Nooit eerder werden gerechten uit de deelnemende landen geoogst, gemixt, gegaard en gebundeld. ‘En dat is best opvallend’, meldt het persbericht. ‘Want eten en muziek hebben veel met elkaar gemeen. Meer dan je denkt. Eten verbindt, muziek verbindt. Eten verbroedert, muziek verbroedert. In het (kook)boek Smaak van Rotterdam, dat op 16 april 2021 in het Nederlands en onder de titel Taste of Rotterdam ook in het Engels verschijnt, geven wij een kijkje in de veelzijdige keuken van Rotterdam.’

Eurovisie Songfestival

Voor het eerst in 45 jaar is Nederland aan zet tijdens het Eurovisie Songfestival. De grootste en meest in het oog springende zangcompetitie van Europa wordt dit jaar in Rotterdam Ahoy gehouden. ‘Om een reden die wij niet hoeven te herhalen wordt het een happening met beduidend minder publiek dan gehoopt. Rotterdam zou Rotterdam niet zijn als deze stad zich in het hemd zou laten staan. Sterker door strijd, luidt het credo. Van een uitgeklede editie is dan ook geen sprake. Integendeel. Rotterdam schittert op 18, 20 en 22 mei als nooit tevoren.’

Soulzangeres Shirma Rouse

De veelzijdige keuken van Rotterdam kent vele gezichten, Rotterdam kent vele smaken. Al die verschillen maken deze wereldstad zo bijzonder. Soulzangeres Shirma Rouse, de Nederlandse Aretha Franklin, zegt het in Smaak van Rotterdam heel treffend. ‘In Rotterdam voel je je welkom. Je mag er jezelf zijn. Inclusie is in Rotterdam een stuk vanzelfsprekender. Er word je meer gegund dan elders.’ De diversiteit, saamhorigheid en aanpakmentaliteit waarmee Rotterdam zich onderscheidt, komen nadrukkelijk naar voren in Smaak van Rotterdam, waarin 41 lokale specialiteiten uit de deelnemende landen aan het Eurovisie Songfestival 2021 een Rotterdams sausje krijgen van topchef Terry Priem.

Ahmed Aboutaleb

‘Dit evenement past zo goed bij deze kleurrijke stad,’ stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb in zijn voorwoord. ‘Je kunt in Rotterdam één zijn met anderen in al je unieke eigenheid.’ De smaak van Rotterdam wordt niet alleen bepaald op het bord. Muziek, dans, kunst, architectuur, mode, scheepvaart, duurzaamheid en innovatie zijn de ingrediënten die deze Maasstad smoel geven.’ Met inspirerende interviews en smaakmakende foto’s geven wij in Smaak van Rotterdam een kijkje in de veelzijdige keuken van Rotterdam.’