Abonneren  Inloggen

Boekbinderij van Waarden in Zaandam sluit deuren

22 maart 2021

Na de sluiting van het familiebedrijf uit 1840 zullen er nog maar drie andere traditionele binderijen over zijn in Nederland.

18de eeuw

Over een apparaat dat boekblokken maakt vertelt Theo van Waarden aan de Volkskrant: ‘Dit systeem is in de 18de eeuw bedacht en in essentie nooit veranderd’, Zijn broer Herman, tevens laatste directeur van het familiebedrijf, vult aan: ‘Dit is een ouder vak dan dat van een drukker, in de Middeleeuwen naaiden monniken hun handschriften al in.’

Drie loonbinderijen over

Toch sluiten de deuren bij Boekbinderij van Waarden. Na de sluiting van het familiebedrijf uit 1840 zullen er in Nederland nog maar drie vergelijkbare loonbinderijen over zijn. Herman van Waarden vertelt de Volkskrant daarover: ‘Allemaal gedreven door oude garde zoals ik. Kijk hoeveel ijzer hier staat. Als je door wilt, moet je je machinepark moderniseren. Dat verdien je niet terug. De marges op boeken zijn te klein. Mensen willen niet meer dan 19,95 euro betalen. Dan kan dit niet meer uit.’

Boek maken is als lopen door mijnenveld

Aan de Volkskrant vertelt van Waarden meer over het maken van een boek: ‘Er kan onderweg veel misgaan. Een boek maken is als lopen door een mijnenveld. Je weet niet waar ze liggen of wanneer ze afgaan.’ Daarom moet er bij iedere machine een binder staan met de juiste ervaring. ‘In een grote drukkerij stoppen ze drukvellen er aan de ene kant in en rolt er aan de andere kant een boek uit. Dan krijg je al snel een lomp boek zonder liefde of finesse. Boeken maken is niet moeilijk, mooie boeken maken wel.’

De laatste titel

De laatste titel die van Waarden zal maken is een dundrukje uit Van Oorschots Russische Bibliotheek. Dit is een zeventig jaar oude serie die sinds 1997 door van Waarden wordt gebonden. ‘Ik zag ze in de jaren zeventig bij binderij Elias P. van Bommel in Amsterdam. Ik pakte het boek op. Zo dun? Hoe kan het? Opwindend, die perfecte rug, dat gladde linnen. Het platje – de omslag – niet te dik, niet te dun, het boek beweegt soepel in je handen, er zit leven in. Die slotorder maakt de cirkel voor mij mooi rond,’  aldus Van Waarden tegen de Volkskrant.